Evenementen

Conferentiereeks "Opschalen van Duurzame Renovaties"

Conferentiereeks over het opschalen van duurzame renovaties: Een uitdaging voor beleid in de aanpak van duurzame woningrenovaties. In het najaar van 2024 worden er drie conferenties georganiseerd over het opschalen van duurzame renovaties. Deze zullen plaatsvinden in Brussel, in de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR). Hieronder vindt u meer informatie over de conferenties.

wo 25 sep. 2024 09:00

Conferentie over beleidsuitdagingen in de aanpak van duurzame woningsrenovaties

Woensdag 30/10/2024

Conferentie over collectieve uitdagingen met focus op de appartementssector

Woensdag 27/11/2024

Conferentie over lokaal renovatiebeleid en duurzaamheid
Link naar inschrijvingsmodule voor conferentiereeks "Opschalen vanDuurzame Renovaties"

Bekijk de opnames van de conferentiesessies en download de presentaties.

Na registratie op ons leerplatform krijgt u toegang tot de opnames van de conferentie. Deze zijn beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Daarnaast is de opname ook beschikbaar in de originele versie, zonder vertaling. Alle presentaties zijn beschikbaar en downloadbaar in PDF-formaat.

wo 25 sep. 2024 

Conferentie - Beleidsuitdaging in de aanpak van duurzame woningsrenovatie

Conferentiereeks: Duurzame Renovaties naar 2050 - Een Beleidsuitdaging

Op 25 september 2024 start een reeks inspirerende conferenties over de toekomst van duurzame woningrenovaties in België. De eerste conferentie legt de nadruk op het vergemakkelijken van de toegang tot kwalitatieve informatie en advies om renovatiewerken op te schalen, met het oog op de gewestelijke langetermijnrenovatiedoelstellingen voor 2050.

Deze conferentie biedt beleidsmakers, professionals en experts uit verschillende sectoren en gewesten de kans om gezamenlijk na te denken over de uitdagingen en kansen van duurzame renovaties. Binnen de context van de langetermijnrenovatiestrategie voor 2050, krijgen projectpartners de gelegenheid om hun concrete aanpak en resultaten te presenteren. Dit evenement maakt deel uit van het LIFE IP BE REEL-project.

De conferentie begint met een keynote van de gerenommeerde econoom Kate Raworth, die haar baanbrekende model "Doughnut Economics" zal toelichten. Dit model biedt een vernieuwende manier om economische vooruitgang te evalueren, met zowel ecologische grenzen als sociale fundamenten centraal. Raworth zal uitleggen hoe dit model kan worden toegepast in de renovatiesector, om een balans te vinden tussen duurzame woningverbeteringen en bredere doelstellingen zoals klimaatneutraliteit en sociale gelijkheid.

Vervolgens zal Stefan Moser (DG-Energy), een Europese vertegenwoordiger, de nieuwe Europese richtlijnen voor de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) en emissievrije woningen tegen 2050 bespreken. Daarna presenteren beleidsmakers uit het Vlaams Gewest (Roel Vermeiren), het Waals Gewest (Benoit Fourez) en het Brussels Gewest (Isabelle Sobotka) de opties voor de langetermijnrenovatiestrategie.

In de daaropvolgende sessies worden gewestelijke initiatieven gepresenteerd om de toegang tot hoogwaardig renovatieadvies te verbeteren, zoals de Vlaamse Woningpas (Tine Vande Casteele) en de Waalse renovatietools (Celine Renard). De stad Mechelen (Ranja Van Asbroeck) presenteert hun onderzoek over het gebruik van energiefacturen als middel om burgers te motiveren duurzame maatregelen te nemen.

In de namiddag worden praktijkvoorbeelden gedeeld over renovatieadvies op gewestelijk en lokaal niveau. Zo worden de initiatieven van de Vlaamse Energiehuizen (Sara Van Ochelen - VEKA) en het Waalse renovatieplatform (Julien Badous - TLPE) gepresenteerd.

Tot slot zullen projectleiders uit steden zoals Antwerpen (Veva Roessems), Gent (Louis De Geest), Mechelen (Sarah De Hasque) en Moeskroen (Magali Viane) hun ervaringen delen met collectieve renovatieaanpakken. Zij laten zien hoe samenwerking kan leiden tot een duurzamere toekomst.

De conferentie wordt gemodereerd door Frédéric Deborsu en vindt plaats in de prachtige KBR in Brussel. Er is simultaanvertaling beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Er is tijd voorzien voor vragen en een eventuele discussie. Deelname is gratis.

Alle conferenties zijn gratis en vinden plaats in de KBR, Kunstberg 28, 1000 Brussel.

Reserveer nu uw plaats! De ruimte is beperkt, dus zorg ervoor dat u erbij bent.  Voor meer informatie over het programma en inschrijvingen, klik onderaan om doorgestuurd te worden naar de Eventbrite-pagina van de conferentie.

Woensdag 30/10/2024

Conferentie betreft collectieve uitdagingen en de appartementssector in de KBR

Conferentie over het Opschalen van Duurzame Woningrenovatie


De Collectieve Aanpak voor het Opschalen van Duurzame Gebouwrenovaties in België

Het evenement is bedoeld om beleidsmakers, professionals en belanghebbenden samen te brengen om de uitdagingen en kansen te bespreken voor het realiseren van emissievrije gebouwrenovaties tegen 2050.

Programma Hoogtepunten:


  • 9:40 - 10:10: Keynote door Johan Albrecht, waarin hij de huidige uitdagingen in de renovatiesector bespreekt.
  • 10:10 - 11:10: Experts delen hun inzichten over stappenplannen voor appartementrenovaties.
  • 11:20 - 12:30: Praktische sessie over de collectieve aanpak in appartementen met inspirerende voorbeelden.
  • 13:30 - 16:00: Workshop over investeren in duurzame appartementen en een sessie over collectieve actie voor kwetsbare gezinnen.
  • 15:15 - 16:30: Diepgaande sessie over woningrenovatie en de ondersteuning van kwetsbare gezinnen.

Dit is waarom je het niet mag missen:

>Leer van Experts: Johan Albrechts van UGent bespreekt de noodzaak van collectieve actie voor duurzame renovaties en de obstakels die we tegenkomen.

>Ontdek Beste Praktijken: Neem deel aan presentaties over lokale actie en beste praktijken uit Antwerpen, Gent en andere Belgische steden.

>Pak Uitdagingen Aan: Doe mee aan sessies waarin specifieke uitdagingen en succesverhalen in appartementrenovaties worden besproken.

>Interactieve Workshops: Doe mee aan hands-on workshops over lokale actie en appartementrenovaties.

>Focus op Inclusiviteit: Begrijp het beleid dat kwetsbare gezinnen ondersteunt bij renovatie-inspanningen.

>Innoveer met Hernieuwbare Energie: Leer over het integreren van hernieuwbare energie in lokale renovatie-initiatieven.

De andere eerste conferentie is ook gepland voor 25 september 2024 en benadrukt het belang van toegang tot kwaliteitsvolle informatie en advies voor het opschalen van renovatiewerken in lijn met de regionale langetermijnrenovatiedoelen in België. Focus op communicatie- en stimuleringsmaatregelen om geïnformeerde besluitvorming en actieve deelname aan renovatiewerken mogelijk te maken. De derde conferentie op 27 november 2024 concentreert zich op lokaal renovatiebeleid en duurzaamheid om een alomvattende dekking te waarborgen.

Woensdag 27/11/2024

Conferentie betreft lokaal renovatiebeleid en duurzaamheid 

Opschalen van Duurzame Renovaties

Het renovatieproces opgeschaald met uitdagingen op regionaal en lokaal niveau in België.

Dit is de derde conferentie in de reeks, gericht op het opzetten van renovatieprocessen en -activiteiten op lokaal niveau binnen een uitgebreide langetermijnstrategie. De bijeenkomst zal richtlijnen en lessen uit de BE REEL piloot- en demonstratieprojecten bevatten, samen met presentaties van lokale overheden en andere belanghebbenden. Het doel is aanbevelingen te formuleren voor overheidsbeleid in Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de EU.

De conferentie omvat plenaire sessies, werkgroepen en conclusies over duurzame woningrenovatie.

Het doel van deze conferentie is concrete resultaten te behalen door duurzame renovatiepraktijken te integreren in langetermijnstrategieën. De eerste conferentie staat gepland voor 25 september 2024, met de focus op het verschaffen van toegang tot kwaliteitsinformatie en advies voor het opschalen van renovatiewerken in lijn met regionale langetermijndoelen voor renovatie in België. Hierbij ligt de nadruk op communicatie- en stimuleringsmaatregelen om geïnformeerde besluitvorming en actieve deelname aan renovatiewerken te bevorderen. De tweede conferentie, gepland voor 30 oktober, richt zich op collectieve beleidsuitdagingen, de appartementssector en kwetsbare groepen.

Conferentie Details:

De sessies zijn bedoeld voor beleidsmakers, belanghebbenden, maatschappelijke organisaties, non-profitorganisaties, professionals in de renovatiesector en onderzoekers.
Christophe Deborsu zal alle drie dagen modereren, met simultane vertaling beschikbaar.

Locatie: KBR (Koninklijke Bibliotheek van België), Brussel.

Georganiseerd door de Vlaamse en Waalse Gewesten en de steden Antwerpen, Gent, Mechelen, La Louvière en Mouscron.

Deze conferenties streven ernaar effectieve beleidsmaatregelen en beste praktijken te bevorderen, toegang tot kwaliteitsinformatie en advies te vergemakkelijken, en actieve deelname aan duurzame renovatiewerken aan te moedigen.

Agenda 27 NOVEMBER 2024 - KBR
09:30 - 09:35
Introductie - Praktische zaken
• Frédéric Deborsu (moderator)
• Annik Bogaert (Kenniscentrum Vlaamse Steden)
09:35 - 10:00
KEYNOTE: Het belang van een aantrekkelijk en verbindend toekomstbeeld
• Stefaan Vandist - Duurzaamheidsexpert
 
Het belang van een goed verhaal met een aantrekkelijk en verbindend toekomstbeeld, gestoffeerd met inzichten uit gedragspsychologie, communicatiewetenschappen, en voorbeelden van hoe verschillende geledingen van de samenleving kunnen aanhaken.

10:00 - 10:30
Wonen in 2050, willen we de huidige woningvoorraad als toekomstbestendig?
• Brecht Vandekerckhove (Atelier Romain)
 
Stilstaan bij een wensbeeld over wonen in 2050 en de vragen die we moeten stellen. Wat en hoe zal wonen zich aandienen in 2050? In een verstedelijkte alsook in een meer landelijke leefomgeving. Wat kunnen we verwachten? Van wat zal er meer nodig zijn, van wat minder? Rekening houdend met demografische dynamiek. Zien we veranderingen in de woonbehoeften en hoe vertaalt zich dit naar programmatorische en ruimtelijke eisen? Voeren we een woonbeleid in steden en gemeenten?
10:40 - 11:30
Draaiboek voor de opmaak van een lokale langetermijn renovatiestraregie
• Miechel De Paep (SWECO/Buur)
• Jan Custers (Planrr)
 
In deze sessie presenteren Miechel De Paep van SWECO/Buur en Jan Custers van Planrr het draaiboek voor het ontwikkelen van een lokale langetermijn renovatiestrategie voor de private woningmarkt, met als doel de verduurzaming van de woningvoorraad tegen 2050. Deze strategie is cruciaal om de klimaatdoelen te behalen en de gebouwde omgeving energie-efficiënter te maken. U krijgt inzicht in het proces waarmee lokale overheden, gemeenten en andere actoren hun renovatiestrategieën kunnen vormgeven, inclusief de rol van data-analyse. De sessie biedt praktische handvatten voor het creëren van een toekomstbestendig beleid .
11:30 - 12:30
Paneldiscussie met inzichten en getuigenissen
• Pieter Dockx (stad Turnhout)
• Nathalie Garré (West-Vlaamse Intercommunale)
• Caroline Lietaer (stad Menen)
• Adinda Baro (stad Gent)
• Miechel De Paep (SWECO/Buur)
• Jan Custers (Planrr)
 
De sessie bestaat uit presentaties en een paneldiscussie met vertegenwoordigers van steden en gemeenten. Zij delen inzichten en getuigenissen over het ontwikkelen van lokale, langetermijnrenovatiestrategieën voor de private woningmarkt. Aansluitend volgt een interactieve Q&A-sessie met de conferentiedeelnemers.
Presentatietopics:
• Stad Turnhout: Van theorie naar praktijk – Het opstellen van een allesomvattende renovatiestrategie.
• West-Vlaamse Intercommunale: De rol van lokale overheden – Het cruciale belang van een strategische aanpak.
• Stad Menen: Het aanpakken van kwetsbare doelgroepen – Speciale uitdagingen vereisen op maat gemaakte maatregelen.
• Stad Gent: Cross-domein samenwerking – Hoe samenwerking over beleidsdomeinen heen essentieel is voor de ontwikkeling en uitvoering van strategieën.
13:30 - 14:00
Implicaties van de klimaattransitie op werkgelegenheid, skills en opleiding
• Lukas Theunis (Climact)
 
De klimaattransitie heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, maar ook voor de arbeidsmarkt. Tijdens deze presentatie bespreekt Lukas Theunis, energie- en klimaatconsultant bij Climact, de impact van deze transitie op werkgelegenheid, benodigde vaardigheden en opleiding in België, met een bijzondere focus op de renovatiesector. Ontdek welke nieuwe kansen en uitdagingen de klimaattransitie biedt voor werknemers en bedrijven, en welke vaardigheden essentieel zijn om deze transitie succesvol te ondersteunen.
14:00 - 15:00
Rondetafelgesprek
• Johan Van Dessel - moderator (Buildwise)
• Michael de Bouw (Buildwise)
• Evelien Impens (IGEMO)
• Fabrice Meeuw (Constructiv)
• Veerle Desutter (Embuild)
 
Rondetafel met als thema: Hoe kan de bouwsector zijn aanbod voor meer en diepgaande renovaties versnellen, als antwoord op de klimaatambities voor 2050. Hoe kan de bouwsector zorgen voor een voldoende en kwalitatief aanbod (skills & capacity) voor renovaties zodat het gebouwenbestand voldoet aan de doelstellingen voor 2050 en, op kortere termijn, aan de toekomstige verplichtingen van minimale energieprestatie? De regionale en lokale initiatieven ter versterking van vraag en aanbod komen aan bod, net zoals specifieke mogelijkheden op bedrijfsniveau. Met medewerking van: Johan Van Dessel, Buildwise, coördinator strategie & innovatie (moderator) Embuild.Vlaanderen, Veerle Desutter, Beleidsverantwoordelijke Arbeidsmarkt & Onderwijs Buildwise, Michael de Bouw, Unit Manager ‘Building Performance& Renovation’ Constructiv, TBD IGEMO, Evelien Impens, , Projectcoördinator en verantwoordelijke ‘aannemers-collectief’ FOSSTER

15:30 - 16:50
Duurzame bebouwde omgeving – Rol van de vastgoedsector
• Sophie Slabbinck (DUSS)
• Charlotte van de Water (Agoria)
• Aline Branders (a2m)
 
Presentaties over hoe duurzaamheid en technologie de vastgoedsector transformeren tijdens de sessie "Duurzame Aanpakken in Vastgoedinvesteringen". Experts zoals Sophie Slabbinck (DUSS) en Charlotte van de Water (Agoria) delen hun kennis over de renovatiesector en de rol van technologie in vastgoedinnovatie. Ontdek hoe toekomstbestendige investeringen kunnen bijdragen aan zowel milieuwinst als economische waarde. Aline Branders (a2m-architecten) presenteert enkele inspirerende voorbeelden van renovatieprojecten.
16:50 - 17:00
Conclusies en aanbevelingen

Conferentie doelgroepen: De sessies zijn bedoeld voor beleidsmakers, belanghebbenden, maatschappelijke organisaties, non-profitorganisaties, professionals uit de renovatiesector en onderzoekers. 

Frédéric Deborsu zal alle drie de dagen modereren, met simultane vertaling beschikbaar.

Locatie: KBR (Koninklijke Bibliotheek van België), Brussel. Kunstberg 28 te 1000 Brussel (nabij station Brussel Centraal). 

Georganiseerd door: de Vlaamse (VEKA) en Waalse (TLPE) Gewesten en de steden Antwerpen, Gent, Mechelen, La
Louvière en Moeskroen. Het Kenniscentrum voor Vlaamse Stden (VVSG) en BuildWise. 

Deze conferenties streven ernaar om effectief beleid en beste praktijken te promoten, toegang tot kwaliteitsinformatie en advies te faciliteren en actieve deelname aan duurzame renovatiewerken aan te moedigen.