Overzicht BE REEL! projecten
Hieronder vindt u een overzicht van alle BE REEL! IP projecten. Deze zijn onderverdeeld in:
* Voorbereidende projecten = A-projecten
* Piloot-, demonstratieprojecten en capaciteitsverhogende projecten = C-projecten
Elk project is onder beheer van één of meerdere begunstigde partners.
-
[A01] Leernetwerk voor interregionale uitwisseling en samenwerking
Een leernetwerk is een samenwerking tussen verschillende partners. Die partners gaan een engagement aan om kennis en goede praktijken met elkaar te delen met als doel de eigen projecten beter te maken. Voor BE REEL! is dit niet anders. De partners zijn hier de Belgische gewesten. Hoewel ze nog geen structurele partner zijn, wordt ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt hierbij betrokken. We willen immers het hele Belgische woningenbestand te bereiken.
-
[A02] Leernetwerk voor transnationale uitwisseling en samenwerking
Een leernetwerk is een samenwerking tussen verschillende partners. Die partners gaan een engagement aan om kennis en goede praktijken met elkaar te delen met als doel de eigen projecten beter te maken. Voor BE REEL! is dit niet anders. De partners zijn hier de Europese lidstaten. We organiseren uitwisselingsprojecten rond kennis en goede praktijken en stemmen het af op andere EU-gefinancierde complementaire acties.
-
[A03] De renovatieadviestool: een cruciale component van de woningpas
De renovatie-adviestool geeft de woningeigenaar renovatieadvies op maat over de afzonderlijke delen van zijn woning. Hier is grote nood aan, aangezien de meerderheid van de eigenaars gebrekkige knowhow heeft als het op diepe (= >70% energiebesparende) renovatie aankomt, Dit advies op maat zal worden geïntegreerd in de Woningpas.
-
[A04] Testen van alle functies van de woningpas
De woningpas is belangrijke toepassing binnen de renovatiestrategie die dienst doet als een digitale kluis waarin een woningeigenaar alle beschikbare informatie bij de overheid over zijn woning gratis kan raadplegen. In 2018 lanceert VEA een basisversie waarna er steeds meer functies bijkomen.
-
[A05] Technische planning en dataverzameling om de “Quickscan tool” toe te passen
De Quickscan zal het de gebruiker initieel makkelijker maken om zonder tussenkomst van een professional de potentiële energiebesparing en andere woningkwaliteit snel te beoordelen. De tool zal raadpleegbaar zijn via de website van het energieportaal in Wallonië. BE REEL! laat het Waals Gewest toe, om de data te verzamelen en om de inhoud en werking van de tool te ontwikkelen.
-
[A06] Het stappenplan voor de energierenovatie van mijn woning: inhoud en vorm
Een gebruiksvriendelijk, visueel aantrekkelijk stappenplan in de Waalse woningpas geeft de burger in een oogopslag de relatieve energiewinst van zijn wooneenheid. BE REEL! bepaalt de vorm en inhoud van dit stappenplan. De aanmaak van een toepassing die de gebruiker vrijwillig kan raadplegen voor een stappenplan met de nodige uit te voeren werken in residentiële woningen, is een prioriteit voor het Waals Gewest.
-
[A07] De Waalse woningpas "passeport bâtiment": inhoud en vorm
De Waalse woningpas is de identiteitskaart van een wooneenheid in het Waals Gewest: een dynamisch digitaal bestand waarmee je gegevens over je eigendom kunt opzoeken en onderhouden. Dat bestand zal interactief en schaalbaar zijn met informatie over zowel administratieve als technische details over de woning.
-
[C01] Pilootprojecten: Testen van business cases voor renovatieplanners
In deze activiteit zullen business cases voor een gestandaardiseerd en begrijpelijk renovatie-advies worden ontwikkeld, met de renovatieadviestool. Het algemene idee in deze business cases is dat van een one-stop-shop waar mensen een betrouwbaar en betaalbaar renovatie-advies op maat kunnen krijgen, dat zal worden geïntegreerd in de woningpas.
-
[C02] Pilootprojecten: Testen van de woningpas in verschillende segmenten van de woningenmarkt, inclusief stapsgewijs renovatieadvies
Om de woningpas te kunnen optimaliseren, moeten we het gebruik ervan testen in verschillende contexten in reële situaties. Die volgen de timing van de verschillende pilootprojecten.
-
[C03] Pilootproject voor nieuw ontwikkelde tools 'quickscan', 'feuille de route' en 'passeport bâtiment' in steden
De energieprestatie verbeteren. Dat wil de stad La Louvière doen door een innovatief financieringssysteem door derden toe te passen. Het doel is om jaarlijks gemiddeld 150 woningen en 50 appartementen hun energieprestatieniveau op te krikken. In totaal gaat het hier dus om maar liefst 800 wooneenheden. De stad kan hiervoor op de steun van BE REEL! rekenen voor de financiering.
-
[C04] Pilootproject Moeskroen: Levenskwaliteit door isolatie en energiebesparing
Dit project wil 900 woningeigendommen in Wallonië renoveren (180/jaar). Door de burger zich bewust te maken van de potentiële energiebesparing van hun eigendom en om hen te stimuleren tot renoveren, hopen we een aanzuigeffect te creëren bij de medeburgers.
-
[C05] Pilootprojecten voor innovatieve zakenmodellen om renovatie op te schalen
Bovenop de pilootacties die op een proof of concept mikken voor de nieuw ontwikkelde beleidsinstrumenten in beide regio’s (C1-C4), zullen we enkele zakenmodellen uitwerken op maat van verschillende segmenten van de woningenmarkt. Vooral de volgende segmenten, waar de huidige instrumenten niet tot meer renovatie leidden: de privéhuurmarkt (vooral alleenstaande woningen en flats, 20% van de totale woningenmarkt) wijkniveau appartementen met meerdere mede-eigenaars (+150000)
-
[C06] Demonstratieprojecten voor collectieve renovatie
De Vlaamse steden Antwerpen en Mechelen organiseren verschillende demonstratieprojecten rond collectieve renovatie. Concreet gaat het over de volgende hier om onderstaande projecten: Antwerpen: renovatie van 500 woningen naar lage-energie-gebouwenenergiezuinig Antwerpen: renovatie van 250 woningen naar bijna-energieneutrale-gebouwenBEN Mechelen: renovatie van 75 woningen naar 30kWh/m2 Mechelen: renovatie van 50 woningen naar 50kWh/m2
-
[C07] Demonstratieprojecten voor diepe renovatie – energiezuinige appartementen
De Vlaamse steden Antwerpen en Gent organiseren verschillende demonstratieprojecten voor diepe renovatie naar energiezuinige appartementen. Concreet gaat het hier om onderstaande projecten: Antwerpen: grote appartementen Gent: kleine appartementen
-
[C08] Demonstratieprojecten voor collectieve hernieuwbare energie
De Vlaamse steden Gent en Mechelen organiseren verschillende demonstratieprojecten rond collectieve hernieuwbare energie via zonnepanelen, namelijk: Collectieve zonnepanelen voor iedereen in een Gentse wijk. Collectieve hernieuwbare energie voor kwetsbare gezinnen in Mechelen - in samenwerking met socialehuisvestingsmaatschappijen
-
[C09] Demonstratieproject voor lage geothermische energie in Gent
De stad Gent zal na analyse van 5 bestaande installaties van ondiepe geothermie, een inventaris maken van randvoorwaarden voor optimale implementatie van geothermie in een stadscontext. Op basis van de resultaten van deze analyse zal de Stad een strategie uitwerken hoe, in welke situaties en onder welke randvoorwaarden geothermie in een stadscontext gestimuleerd kan worden.
-
[C10] Demonstratieproject voor duurzame buurten in Gent
De stad Gent lanceerde in januari 2015 de subsidie “duurzame buurten” als een tijdelijke subsidie gecombineerd met andere ondersteuning. Het is een nieuwe aanpak om klimaatinitiatieven van beneden uit te activeren. Begeleiding en financiële ondersteuning zijn essentieel om de kwaliteit en het succes van die projecten te verhogen. Het project wil bewijzen dat steun voor dat soort projecten een groot effect sorteren voor de klimaatuitdaging. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend.
-
[C11] Demonstratie voor collectieve renovatieprojecten in Gent
De stad Gent heeft een sterk uitgebouwd aanbod van gratis renovatieadvies en renovatiebegeleiding. De Energiecentrale is de one-stop-shop waar alle Gentenaars terecht kunnen met vragen rond energiezuinig renoveren. Naast deze individuele aanpak wil Stad Gent met deze actie een aanvullend aanbod van collectieve renovatie uitwerken. Dit houdt in dat er op wijkniveau een wervingscampagne opgezet wordt en dat er een groepsaankoop (isolatie, ramen, PV, zonneboilers) georganiseerd wordt die de deelnemende Gentenaars zowel goede prijzen als kwaliteit garandeert.
-
[C12] Demonstratieprojecten van budgetneutraal renoveren voor kwetsbare gezinnen in Antwerpen en Mechelen (innovatie Vlaamse energielening)
Voor kwetsbare gezinnen die beperkte financiële middelen hebben om te investeren in de renovatie van hun woning, willen de steden Antwerpen en Mechelen een innovatief project lanceren, gebaseerd op de Vlaamse Energielening. Ze willen kunnen garanderen dat renoveren voor die gezinnen budgetneutraal wordt en dus geen impact op het gezinsbudget heeft. De maandelijkse besparing op de energiefactuur zal dan gemiddeld hoger moeten liggen dan de maandelijkse financiële kost van de energielening..
-
[C13] Demonstratieactie La Louvière: derden investeren in energierenovatie
De energieprestatie verbeteren. Dat wil de stad La Louvière doen door een innovatief financieringssysteem door derden toe te passen. Het doel is om jaarlijks gemiddeld 150 woningen en 50 appartementen hun energieprestatieniveau op te krikken. In totaal gaat het hier dus om maar liefst 800 wooneenheden. De stad kan hiervoor op de steun van BE REEL! rekenen voor de financiering.