In gesprek met Magali Viane

  • 23 januari 2019

Volop sensibiliseren

De Waalse stad Moeskroen is een pionier in Wallonië. Ze werkte niet alleen een plan uit voor duurzame energie, ze ondertekende ook als eerste in Wallonië de burgemeestersconvenant. Magali Viane speelde hier de cruciale rol in. BE REEL! sprak haar over haar job, haar stad en haar idealen.

Magali, afgestudeerd als graduaat secretariaat, werkt al meer dan 20 jaar voor de stad Moeskroen. Sinds 2015 is ze het hoofd van het departement Energie. Daarnaast vertegenwoordigt ze de stad in tal van discussiegroepen en andere projecten. Het is een erg sociale job vol afwisseling waarvoor ze veel moet reizen.

Magali Viane Ik werk van 8 tot 16u30. Mijn job is allesbehalve een bureaujob. Ik zou je bijvoorbeeld niet kunnen zeggen hoe mijn gemiddelde werkdag eruitziet, want ik doe elke dag iets anders. Voor al mijn projecten ben ik verantwoordelijk van A tot Z. Dat vind ik net leuk. Ik hou ervan om projecten in hun totaliteit op te volgen. Dat zorgt voor heel veel afwisseling. ”

Dat Magali verschillende soorten projecten opvolgt, blijkt al snel wanneer ze me er enkele opnoemt. Zo volgt ze bijvoorbeeld mee de acties van de SEAP op  (en nadien ook de SECAP), ze volgde de pôle technologique voor bioconstructie die volledig met natuurlijke materialen gebouwd werd, en ze richtte een vzw en opleidingscentrum op, gespecialiseerd in ecodesign, om professionals en werkzoekenden op te leiden. Ook in de toekomst zitten er grote projecten aan te komen waar ze zich voor zal engageren, zoals het Europese project TOMORROW, dat het stappenplan van zes Europese landen samenbrengt in 1 centraal plan en natuurlijk het BE REEL!-project.

Welke acties de stad Moeskroen binnen BE REEL! precies wil ondernemen, leest u op onze website. Energie en klimaat staan alvast hoog op de stadsagenda. Moeskroen biedt zijn inwoners namelijk gratis advies over energiepremies en algemene informatie over energie besparen. Het huisvest bovendien ook een van de 14 gewestelijke energielokketten. De stad wil haar pioniersrol natuurlijk glansrijk laten evolueren naar een voorbeeld voor andere steden. Dit doet ze door haar inwoners te mobiliseren om hun woning energetisch te renoveren, te beginnen met de vele huizen die voor 1970 zijn gebouwd.

"Alles begint bij jezelf"

U weet nu al wat ze doet. Laten we even stilstaan bij wie ze is als persoon: “Ik probeer zo energiebewust mogelijk te leven. Je zou ervan versteld staan hoeveel verschillende kleine dingen je kan doen om energie te besparen. Vele kleintjes, maken 1 groot, zeg ik altijd. Om enkele voorbeelden te geven: ik heb thuis zonnepanelen, mijn was doe ik steeds tussen 11 uur en 14 uur. Ook qua vervoer probeer ik erop te letten. Zo heb ik al een zuinigere wagen geprobeerd om de co2-uitstoot te verminderen, maar het is moeilijk om de juiste snelheid te vinden (lacht)”

Mensen veranderen niet van vandaag op morgen.

“Energie en klimaat zijn thema’s die steeds terugkomen als ik gesprekken heb met mensen. Ik vind het belangrijk om anderen te sensibiliseren. Dat is trouwens waar we met de stad volop op inzetten: sensibilisering. Ik kan dan ook gefrustreerd geraken als mensen onnodige energie verbruiken. Het licht aanlaten wanneer ze een ruimte verlaten, bijvoorbeeld. Dan denk ik, er is nog meer nodig. Maar weet je: mensen veranderen niet van vandaag op morgen. Het is een lange evolutie om hun gedrag te veranderen.”

Waar bent u het meest trots op, professioneel gezien?

“Dat mijn werk en inzet vruchten afwerpt, maakt me toch erg trots. Ik wil maar zeggen, tien jaar geleden sprak niemand over Moeskroen, behalve het voetbal dan. Nu lees ik dat verschillende projecten Moeskroen als pionierstad vermelden. Dan ben ik trots dat ik destijds suggereerde om de burgemeesterconvenant te ondertekenen.”

Renoveren in Moeskroen

Kunt u de procedure even kort schetsen? Stel: ik koop een huis in Moeskroen en wil renoveren, wat moet ik doen?

“Eerst ga je naar het Energieloket. Als je naar het stadhuis gaat, verwijzen ze je toch door. Vervolgens ga je praten met een renovatieadviseur, die samen met jou jouw renovatieplannen zal bekijken en je verder zal begeleiden.” 

Zelf renoveerde Magali haar eigen huis tien jaar geleden. Ze kan dus goed oordelen over de gebruiksvriendelijkheid van de procedure. “Mijn huis dateert uit het jaar 1953. Ik isoleerde het dak met natuurlijke materialen, plaatste nieuwe raamkozijnen met driedubbele beglazing, verving m’n boiler door een condensatieketel en gebruikte ecologische verf om de muren te herschilderen. Voor mij verliep alles makkelijk, omdat ik er wegens mijn job in zit natuurlijk. Ik weet perfect wat ik moet doen en bij wie ik voor wat terechtkan. De gewone man moet hierbij meer gecoacht worden.”

10 jaar geleden sprak niemand over Moeskroen, behalve het voetbal. Nu vermelden verschillende projecten ons als pionier.

“Wanneer mensen het over het (al dan niet) renoveren van hun woning hebben, hoor ik twee argumenten vaak terugkeren. Het eerste is ‘Ik heb het niet nodig’, wat me duidelijk maakt dat sensibilisering echt nodig is. Het tweede is ‘Ik heb er het geld niet voor’. Het is dus belangrijk om mensen goed te informeren over welke premies en leningen ze kunnen aanvragen.

Ergens begrijp ik de afwachtende houding wel. Het is allemaal vrij complex om de documenten te begrijpen die de verschillende premies beschrijven. Dat is toch een obstakel. Een ander, meer politieke hinderpaal is de dynamiek in de verandering van wetten. Ik zal een voorbeeld geven: Vorig jaar schafte men de premies af die de aanschaf van fotovoltaïsche zonnepanelen vergemakkelijkte. De coöperatieve COOPEM baseerde hun businessplan 2017 hierop. Met zulke beslissingen trek je mensen niet over de streep.”

Dank u voor dit gesprek.

 

logo Moeskroen Europese vlag