[C12] Demonstratieprojecten van budgetneutraal renoveren voor kwetsbare gezinnen in Antwerpen en Mechelen (innovatie Vlaamse energielening)

.

 Voor kwetsbare gezinnen die beperkte financiële middelen hebben om te investeren in de renovatie van hun woning, willen de steden Antwerpen en Mechelen een innovatief project lanceren, gebaseerd op de Vlaamse Energielening. Ze willen kunnen garanderen dat renoveren voor die gezinnen budgetneutraal wordt en dus geen impact op het gezinsbudget heeft. De maandelijkse besparing op de energiefactuur zal dan gemiddeld hoger moeten liggen dan de maandelijkse financiële kost van de energielening.

Begunstigde verantwoordelijk voor implementatie

Stad Antwerpen en stad Mechelen. VEA zal het digitale platform financieren en de uitrol in Vlaanderen ondersteunen.

Doelen

 1. Ontwikkelen van een innovatief financieringsschema en businessmodel voor de budgetneutrale renovatie van woningen bewoond door financieel kwetsbare eigenaars.
 2. Aanbieden van renovatieadvies inclusief de ontwikkelde financiële oplossing aan de doelgroep van financieel kwetsbare huiseigenaars.
 3. De beste methoden voor het benaderen en motiveren en opvolgen van deze kwetsbare doelgroepen identificeren en testen.

Taken

 1. Een innovatief financieringsschema en business model ontwikkelen voor budgetneutrale renovatie.
 2. Een energiedeskundige bezoekt de huishoudens uit de kwetsbare doelgroep , geeft advies over de meest aangewezen energiebesparende maatregelen en licht de budgetneutrale lening toe;
 3. Een gegevensplatform ontwikkelen voor het bewaken van het energieverbruik en het vergelijken van de maandelijkse terugbetalingen van de energielening.

Verwachte resultaten

 1. Antwerpen - 50 tot 100 energieleningen met garantie op een budgetneutrale energetische renovatie;
 2. Mechelen - 25 tot 75 energieleningen met garantie op een budgetneutrale energetische renovatie;
 3. Publicatie van uitgebreide richtlijnen voor een innovatief businesssmodel en financieringsschema (31/05/2024);
 4. Netwerk en expertise;
 5. Innovatief financieringsschema getest in piloten en grotere demonstratieprojecten;